”DACĂ ALBINELE VOR DISPĂREA, OMENIREA VA MAI SUPRAVIEȚUI 4 ANI, CEL MULT” Albert Einstein
Majoritatea dintre noi știm că albinele fac miere. Rolul lor în natură e, de fapt, mult mai important! În procesul de „fabricare” a mierii, albinele zboară din floare în floare, realizând astfel polenizarea plantelor. Sigur ai văzut un știulete de porumb cu doar câteva boabe, sau un fruct de mur care are doar câteva bobițe. Acestea nu au fost vizitate suficient de insecte și, prin urmare, fructele nu s-au putut forma. Un alt exemplu destul de grăitor este un pom fructifer care nu reușește să facă fructe: nu s-a produs polenizarea.
Daca ne imaginăm o lume fără albine, ne putem gândi bineînțeles la lipsa fructelor și a plantelor în general. Acestea vor duce automat la reducerea, sau chiar dispariția unor animale, care ar rămâne fără hrană. Agricultura lumii depinde în proporție de peste 70% de aceste insecte, așadar 70 din 100 de alimentele pe care le consumăm sunt datorate procesului de polenizare făcut de albine.
După numeroase studii oamenii de știință au făcut și un anunț: albinele au intrat în categoria insectelor cu risc crescut de dispariție. Depinde doar de noi dacă le ajutăm să reziste! În ultimii ani populația de albine este, din păcate, în continuă scădere!
O parte din cauzele acestei scăderi sunt:
-reducerea pădurilor – habitatul natural al albinelor si al altor insecte polenizatoare.
-industrializarea agriculturii: folosirea tratamentelor fitosanitare tot mai nocive pentru insecte și a erbicidelor tot mai eficiente care distrug varietatea plantelor. Pe timpuri în culturile agricole existau o multitudine de plante cu flori care asigurau hrana albinelor. Acum, culturile sunt intr-o singură culoare și de multe ori plantele sunt modificate genetic și nu atrag albinele.
-extinderea pașunatului intensiv a dus la dispariția câmpiilor cu nenumărate feluri de flori. Plantele nu mai ajung la maturitate, nu mai înfloresc și treptat dispar definitiv, lăsând locul unor plante perene, fără flori.
-bolile, virușii, paraziții, care din cauza globalizării au ajuns peste tot și au dobândit rezistență la tratamentele folosite de zeci de ani în apicultură, fac să dispară mii (chiar zeci de mii) de familii de albine în fiecare an.
Cum putem proteja albinele?
Vreau să discutăm pe 2 planuri: la nivel macro (adică la nivel de țară) și la nivelul fiecărei persoane.
La nivel macro:
- implementarea unei politici de interzicere a pesticidelor dovedite deja a fi dăunătoare albinelor (dăunătoare, de asemenea, și oamenilor care consumă plantele stropite cu acestea)
- promovarea agriculturii ecologice
- campanii de plantare de arbori meliferi. De câte ori au fost plantați în parcuri arbori cu rol doar ornamental, în defavoarea arborilor meliferi?
- campanii de conștientizare a importanței albinelor.
La nivelul fiecărei persoane:
- plantați flori/arbori meliferi
- consumați produse apicole, sprijinind astfel apicultorii în îngrijirea albinelor. În unele zone, albinele nu ar putea supraviețui fără ajutorul acestora.
- evitați să folosiți insecticide, pesticide, erbicide
- chemați un profesionist să salveze albinele, în cazul în care descoperiți un cuib care vă deranjează.
- spuneți si altora despre importanța albinelor