Zumzăind printre salcâmi!

O parte insemnata a activitatii noastre este deplasarea cu dragile noastre albinute la culesurile importante din sezonul apicol. Un astfel de cules este cel de salcam care se desfasoara in mai multe zone de pe cuprinsul tarii, uneori cuprinzand pana la 4 deplasari. Acest cules poate incepe foarte timpuriu, in debutul lunii mai, in zonele insorite si nisipoase ale sudului Romaniei si se termina, cel putin pentru stupina noastra,  in zonele salbatice ale muntilor Apuseni. Valorificarea acestor culesuri tine de pregatirea inca din toamna precedenta a familiilor de albine, iar starea lor de sanatate si gradul de dezvoltare sunt unele dintre cele mai importante lucruri care trebuie avute in vedere.

Merea de salcam este un sortiment extrem de apreciat si bun, fiind printre cele mai cautate tipuri de miere pentru consum. Aceasta este o miere monoflora, a carei componenta este peste 90% nectar de flori de salcam, avand o particularitate ce o face extrem de parfumata: are o cantitate mai mare de fructoza. Printre singurele sortimente de miere care cristalizeaza intr-un timp mai indelungat (se poate mentine pana 2-3 ani in stare lichida) avand o textura fina si fiind foarte bogata in vitaminele B1, B2, B6, B9, B12. Mai mult, ea are o mulțime de enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi, flavonice (substanțe antioxidante), dextrină, factori antibiotici, dar și substanțe minerale, printre care :calciu, potasiu, sodiu, siliciu, cupru, magneziu, fosfor, care te ajută sa aduci un aport natural necesitatilor organismului. Printre actiunile benefice ale acestui „aliment viu” putem enumera:

  • Stimulează digestia
  • Combate oboseala
  • Curăță ficatul
  • Stimuleaza in mode eficient sistemul imunitar
  • Reglează deficientele tranzitului intestinal
  • Îmbunătățește activitatea inimii și sistemul circulator
  • Crește numărul de globule roșii din sânge